A föld palettája – természetes színek a konyhában

2024 március 29.

Színek, amik életre keltik

A konyha színeinek kiválasztása számos tényezőtől függ, például a tér méretétől, a természetes fény mennyiségétől, az esetleges stíluspreferenciáktól és az egyéni ízléstől. Néhány általános iránymutatás:

Fehér: Világos és tágas hatást kelt, valamint segít a fény visszaverésében, ami különösen előnyös kisebb konyhákban vagy olyan helyiségekben, ahol kevés a természetes fény.

Szürke: Elegáns és modern megjelenést kölcsönöz a konyhának. Kombinálható más színekkel, például fehérrel vagy élénk színekkel, hogy kiemeljük az enteriőrt.

Fekete: Ha jól használják, a fekete egyedülálló drámai hatást kölcsönözhet a konyhának. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ne tegyük túl sötété és nyomasztóvá a teret.

Fa színek: Természetes és meleg megjelenést adhatnak a konyhának. A fa bármilyen színű konyhai kiegészítővel jól kombinálható.

Élénk színek: Például piros, sárga vagy zöld színekkel élénkíthetjük fel a konyhát, energikussá és vidámmá téve azt. Ezeket gyakran a kiegészítőkön vagy a konyhai bútorokon alkalmazzák.

Fontos, hogy az adott színpaletta harmonizáljon a többi enteriőr részével és tükrözze a saját stílusát és személyiségét. Érdemes kísérletezni és azokat a színeket választani, amelyek segítenek kellemes és funkciónak megfelelő környezetet teremteni a konyhában.

Konyhánk mintái

A konyhában természetes minták sokféle formában jelenhetnek meg, amelyek hozzájárulnak a meghitt és kellemes légkörhöz. Ilyenek például a faerezetek, melyek gyakran megtalálhatók a bútorokon vagy a felületeken, és a kőminták, mint például a márvány vagy gránit, melyek elegáns és időtlen megjelenést kölcsönöznek a konyhának.

Népszerűek továbbá a növényi minták, mint a levelek vagy virágok, melyeket tapétákon, függönyökön vagy konyhai kiegészítőkön is gyakran alkalmaznak, hogy még inkább kiemeljék a természetes hangulatot.

Emellett a hullámzó minták, mint a víz vagy homok, nyugtató hatást kelthetnek, különösen egy tengerparti vagy természetes témájú konyhában.

Állatminták is szóba jöhetnek, például madarak vagy pillangók, melyek frissességet és életteliséget sugároznak.

Természetes színek a konyhában

Fontos azonban, hogy a mintákat mértékkel alkalmazzuk, hogy elkerüljük a tér túlzsúfoltságát, és megőrizzük az egyensúlyt a konyhai enteriőrben.

Fa munkalapok típusai

A fa mintájú munkalapok széles választékban elérhetők a konyhák számára, és természetes melegséget kölcsönöznek a térnek. 

Azonban a tömör fából készült munkalapok hajlamosak a karcolodásra, sérülésre és a nedvesség okozta károkra. Így ha ezzel nem szeretnénk szembesülni, érdemes a Kronospan és az Egger kínálatából válogatni, ahol gyönyörű, természetes hatású munkalapokat találhatunk:

Hazel Silverjack Tölgy

K544

Vintage Silverjack Tölgy

K545

Foltmentes

Könnyen tisztítható

Higénikus

Hőálló

Milyen formában jelenhet meg a fa a konyhánkban?

Az egyik leggyakoribb alkalmazási forma a munkalapokon. Ezek lehetnek egyszínűek, szálirányosak vagy akár pácoltak is, attól függően, hogy milyen stílust és megjelenést szeretnénk elérni a konyhában. A fa kiváló választás lehet továbbá konyhai szigetek és pultok kialakításához is, hogy meleg és barátságos hangulatot teremtsünk.

Emellett a fali borítások, mint fakeretes konyhai szekrények vagy fa lambéria, tovább fokozhatják a természetes megjelenést a konyhában.

Bár nem közvetlenül az ételek elkészítéséhez kapcsolódik, a fa mintázatú padlóburkolatok is kiválóan illeszkednek a konyhába, és még tovább növelhetik a melegséget és a stílust. Végül, de nem utolsósorban a fa kiegészítők, mint például evőeszközök, tálak, vágódeszkák vagy fakanalak, szintén hozzájárulnak a természetes és meleg konyhai atmoszférához.


Ezek az alkalmazási formák lehetővé teszik, hogy a fa sokféle módon jelenjen meg a konyhában, létrehozva egyedi és meghitt légkört a térben.

Milyen színkombinációkkal tudjuk alkalmazni munkalapjainkat?

Munkalapok színeinek kiválasztása során fontos figyelembe venni a konyha többi színét, az enteriőr stílusát és az egyéni preferenciákat is.

A természetes kő- és famintákhoz a Nomád színes, sötétebb árnyalatai különleges eleganciát és életet tudnak csempészni konyhánk minden négyzetcentiméterébe.

Karamell

K516

Mély Szahara

K514

Fütstzöld

K521

Konyhatervezésbe kezdenél?

Látogass el győri bemutatótermünkbe, ahol több mint 300 szín és dekor közül válogathatsz!

Scroll to Top