Színpaletta trendek a konyhában [Útmutató 2024-re]

Árnyalatok konyhába

Az aktuális konyhai trendek évről évre változnak, és a tervezők és lakberendezők folyamatosan keresik az új és innovatív megoldásokat.

Az új év beköszöntével sokakban felmerülhet az otthonfelújítás gondolata, mint egyfajta fogadalom a következő esztendőre. A konyha ilyenkor az a terület, ahol a különféle változások a legészrevehetőbb módon jelennek meg. A felújítás bonyodalmai mellett fejtörést okozhat azonban a design és a harmonikus színvilág megteremtése, hiszen az árnyalatok kiválasztása a konyhában a személyes preferenciáidtól, a tér méretétől, az egyéb díszítőelemektől és az aktuális dizájntrendektől is függ. 2024-ben is lehetnek divatos színek és stílusok, de fontos, hogy olyan árnyalatokat válassz, amelyek harmonizálnak a személyes ízléseddel és a konyha tervezési stílusával.

Mindig fontos azonban, hogy olyan színeket válassz, amelyek hosszú távon is tetszenek neked, és amelyek jól illeszkednek az egyéb konyhai díszítőelemekhez és berendezésekhez, illetve kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe a konyha méretét és a természetes fényt is.

A konyha tervezésekor érdemes figyelembe venni az egyensúlyt és a harmóniát a különböző színek és anyagok között. A 2024-es év színtrendjei izgalmas lehetőségekben mutatkozik meg az otthoni tervezgetés területén. A mi fogadalmunk tehát az, hogy elkalauzoljunk téged ezen az úton és adjunk pár tippet a konyhád megtervezéséhez!

Mire törekedjünk leginkább a konyhánkkal kapcsolatban?

A konyha tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy kényelmes, funkcionális és esztétikus helyiséget hozzunk létre. Az alábbiakban néhány fontos szempontot találsz, amire érdemes törekedni a konyhatervezés során:


Funkcionalitás: A konyha elsősorban egy funkcionális terület, ahol főzöl, étkezel és egyéb tevékenységeket végzel. Gondold át a konyhateret a mindennapi tevékenységeid és igényeid alapján. Próbáld meg optimalizálni a munkafolyamatokat és gondoskodj a hatékony tárolásról.


Ergonómia: Fontos, hogy a konyhai elemek és készülékek a te magasságodhoz és kényelmi igényeidhez legyenek igazítva. Például a munkapultok magasságát, a konyhai mosogató és tűzhely elrendezését érdemes gondosan megtervezni az ergonómiai szempontok figyelembevételével.


Tárolókapacitás: Az elegendő tárolóhely kritikus a konyhában. Gondold át, hogy mennyi helyre van szükséged edények, evőeszközök, élelmiszerek és egyéb konyhai eszközök tárolásához. A beépített tárolórendszerek és rejtett fiókok segíthetnek a rend és tisztaság megőrzésében.


Világítás: A megfelelő világítás elengedhetetlen a konyhában. Kombináld az általános világítást, a munkaterületi világítást és a hangulatvilágítást, hogy minden tevékenységnél megfelelő fényforrás álljon rendelkezésre.


Anyagok és Felületek: Válassz olyan anyagokat és felületeket, amelyek strapabírók és könnyen tisztíthatók. Például, a munkapultoknál gondolj a kopásállóságra, a háttérfalnál a könnyű tisztíthatóságra.


Stílus és Esztétika: Az esztétikus kialakítás segíthet létrehozni egy kellemes és inspiráló konyhai környezetet. Válassz olyan színeket, anyagokat és stílusokat, amelyek tükrözik az ízlésed és a konyha környezetébe illeszkednek.


Energiatakarékosság: Gondold át az energiahatékony konyhai megoldásokat. A korszerű konyhai készülékek és világítás segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást.


Társasági Tér: Ha a konyhád mellett van egy étkező vagy nappali, tervezd úgy a konyhát, hogy az segítse a társasági életet és a családi összejöveteleket.

Az egyéni igények és preferenciák alapján mindenki másra törekszik a konyhájával kapcsolatban, tehát fontos, hogy a te konyhatervezésed az életstílusodra és igényeidre szabott legyen.

Természetes anyagok keverése a konyhában

 A természetes anyagok alkalmazása a konyhatervezésben egyre népszerűbbé válik, mivel ezek az anyagok melegséget és időtállóságot kölcsönöznek a térnek. Gondolunk itt a fára, ami időtálló és meleg anyag, amely számos stílushoz alkalmazkodik.

A kő egy másik népszerű anyag a konyhákban, különösen a munkapultok és háttérfalak tervezésénél. Gránit, márvány, homokkő vagy agyagcsempék lehetnek kitűnő választások. A bambusz könnyű, erős és környezetbarát anyag, amely egyre több konyhában jelenik meg. Az üveg felhasználása a konyhában főleg a háttérfalakon vagy ajtókon keresztül jelentkezik, ez modern és könnyű megjelenést kölcsönözhet a konyhának. A természetes anyagok keverése a konyhatervezésben egyedi és meleg atmoszférát hozhat létre.

Fontos azonban, hogy a kiválasztott anyagok széles skáláját figyelembe véve a kényelmet és a funkcionalitást is megfontoljuk.

Színkombináció ajánlásunk:

Tölgyfakéreg munkalap

K107

Bézs akril

7045 AM

Hófehér akril

8685 AM

Tudtad, hogy a színekkel növelheted, vagy akár csökkentheted a teret?

 A különböző színek használata kiváló eszköz lehet a térérzet befolyásolására. A színek vizuális hatása alapján egyes színek képesek növelni vagy csökkenteni a teret, mint például, hogy a világos színek növelik a teret, míg a sötét színek csökkentik a teret. Fontos megjegyezni, hogy ezek az általános szabályok, és mindig figyelembe kell venni az adott tér egyéb jellemzőit, illetve igényeit. Például egy kis konyhában a világosabb színek használata segíthet megnyitni és tágítani a teret, míg egy nagy nappaliban a sötétebb színek melegebb és barátságosabb környezetet teremthetnek.

Fehér, mint az időtálló letisztultság

 A fehér szín letisztultsága révén örökérvényű a konyhákban. Könnyedén kombinálható bármely színnel, viszont a feketével különösen elegáns párt tudnak alkotni. Arany vagy réz hozzáadása esetén különleges és elegáns esztétikát kölcsönözhet a konyhának. Természetesen fontos az is, hogy a fehér színt ne csak falakon vagy konyhabútorokon használjuk, hanem a megfelelő textíliákkal, kiegészítőkkel és egyéb díszítőelemekkel is kombináljuk, hogy megtartsuk a térnek egyediségét.

Jeges márvány munkalap

K552

Galaxus munkalap

K553

Hófehér akril

8685 am

Neutrális színek

 Neutrális színek nagyszerű választások lehetnek a konyhában, mivel könnyen kombinálhatók más színekkel és stílusokkal. Ilyen például az olívazöld, krém, vagy éppenséggel a szürke is. Ezeket a színeket egymással vagy élénkebb színekkel kombinálva számos stílusban felhasználhatjuk. A neutrális színek segíthetnek egyensúlyt teremteni, lehetővé téve más színek és díszítőelemek kiemelését a térben.

 Azonban fontos megjegyezni, hogy a neutrális színek is lehetnek változatosak és érdekesek. Például különböző textúrákat és árnyalatokat kombinálva gazdag, rétegzett megjelenést hozhatunk létre. Emellett a kiegészítők, például növények, edények vagy szőnyegek, lehetnek azok az elemek, amelyek egy kis életet és színt visznek a térbe. Neutrális alapszínekkel dolgozva a konyhád hosszú távon időtálló és stílusos maradhat.

Keresd a bemutatótermünkben!

 Ha sikerült egy ötletet elültetni a fejedben, látogass el megújult bemutatótermünkbe a Győr, Fehérvári út 75. alatt!


Scroll to Top
12mm vastagságú

OSB LAP AKCIÓ

4 600 Ft / tábla

2500*1250mm, 3,125 m2/tábla