Színpaletta trendek a konyhában [Útmutató 2024-re]

2024 január 23.

Az aktuális konyhai trendek évről évre változnak, és a tervezők és lakberendezők folyamatosan keresik az új és innovatív megoldásokat.

Az új év beköszöntével sokakban felmerülhet az otthonfelújítás gondolata, mint egyfajta fogadalom a következő esztendőre.  A felújítás bonyodalmai mellett fejtörést okozhat azonban a design és a harmonikus színvilág megteremtése, hiszen az árnyalatok kiválasztása a konyhában a személyes preferenciáidtól, a tér méretétől, az egyéb díszítőelemektől és az aktuális dizájntrendektől is függ. 2024-ben is lehetnek divatos színek és stílusok, de fontos, hogy olyan árnyalatokat válassz, amelyek harmonizálnak a személyes ízléseddel és a konyha tervezési stílusával.

Elengedhetetlen azonban az is, hogy olyan színeket válassz, amelyek hosszú távon is tetszenek neked, és amelyek jól illeszkednek az egyéb konyhai díszítőelemekhez és berendezésekhez.

A konyha tervezésekor érdemes figyelembe venni az egyensúlyt és a harmóniát a különböző színek és anyagok között. A 2024-es év színtrendjei izgalmas lehetőségekben mutatkozik meg az otthoni tervezgetés területén. A mi fogadalmunk tehát az, hogy elkalauzoljunk téged ezen az úton és adjunk pár tippet a konyhád megtervezéséhez!

Mire törekedjünk leginkább a konyhánkkal kapcsolatban?

A konyha tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy kényelmes, funkcionális és esztétikus helyiséget hozzunk létre. Az alábbiakban néhány fontos szempontot találsz, amire érdemes törekedni a konyhatervezés során:


Funkcionalitás: A konyha elsősorban egy funkcionális terület, ahol főzöl, étkezel és egyéb tevékenységeket végzel. Gondold át a konyhateret a mindennapi tevékenységeid és igényeid alapján. Próbáld meg optimalizálni a munkafolyamatokat és gondoskodj a hatékony tárolásról.


Ergonómia: Fontos, hogy a konyhai elemek és készülékek a te magasságodhoz és kényelmi igényeidhez legyenek igazítva. Például a munkapultok magasságát, a konyhai mosogató és tűzhely elrendezését érdemes gondosan megtervezni az ergonómiai szempontok figyelembevételével.


Tárolókapacitás: Az elegendő tárolóhely kritikus a konyhában. Gondold át, hogy mennyi helyre van szükséged edények, evőeszközök, élelmiszerek és egyéb konyhai eszközök tárolásához. A beépített tárolórendszerek és rejtett fiókok segíthetnek a rend és tisztaság megőrzésében.


Világítás: A megfelelő világítás elengedhetetlen a konyhában. Kombináld az általános világítást, a munkaterületi világítást és a hangulatvilágítást, hogy minden tevékenységnél megfelelő fényforrás álljon rendelkezésre.


Anyagok és Felületek: Válassz olyan anyagokat és felületeket, amelyek strapabírók és könnyen tisztíthatók. Például, a munkapultoknál gondolj a kopásállóságra, a háttérfalnál a könnyű tisztíthatóságra.


Stílus és Esztétika: Az esztétikus kialakítás segíthet létrehozni egy kellemes és inspiráló konyhai környezetet. Válassz olyan színeket, anyagokat és stílusokat, amelyek tükrözik az ízlésed és a konyha környezetébe illeszkednek.


Energiatakarékosság: Gondold át az energiahatékony konyhai megoldásokat. A korszerű konyhai készülékek és világítás segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást.


Társasági Tér: Ha a konyhád mellett van egy étkező vagy nappali, tervezd úgy a konyhát, hogy az segítse a társasági életet és a családi összejöveteleket.

Az egyéni igények és preferenciák alapján mindenki másra törekszik a konyhájával kapcsolatban, tehát fontos, hogy a te konyhatervezésed az életstílusodra és igényeidre szabott legyen.

Természetes anyagok keverése a konyhában

 A természetes anyagok alkalmazása a konyhatervezésben egyre népszerűbbé válik, mivel ezek az anyagok melegséget és időtállóságot kölcsönöznek a térnek. Gondolunk itt a fára, ami időtálló és meleg anyag, amely számos stílushoz alkalmazkodik.

A kő egy másik népszerű anyag a konyhákban, különösen a munkapultok és háttérfalak tervezésénél. Gránit, márvány, homokkő vagy agyagcsempék lehetnek kitűnő választások. A bambusz könnyű, erős és környezetbarát anyag, amely egyre több konyhában jelenik meg. Az üveg felhasználása a konyhában főleg a háttérfalakon vagy ajtókon keresztül jelentkezik, ez modern és könnyű megjelenést kölcsönözhet a konyhának. A természetes anyagok keverése a konyhatervezésben egyedi és meleg atmoszférát hozhat létre.

Fontos azonban, hogy a kiválasztott anyagok széles skáláját figyelembe véve a kényelmet és a funkcionalitást is megfontoljuk.

Színkombináció ajánlásunk:

Tölgyfakéreg munkalap

K107

Bézs akril

7045 AM

Hófehér akril

8685 AM

Tudtad, hogy a színekkel növelheted, vagy akár csökkentheted a teret?

 A különböző színek használata kiváló eszköz lehet a térérzet befolyásolására. A színek vizuális hatása alapján egyes színek képesek növelni vagy csökkenteni a teret, mint például, hogy a világos színek növelik a teret, míg a sötét színek csökkentik a teret. Fontos megjegyezni, hogy ezek az általános szabályok, és mindig figyelembe kell venni az adott tér egyéb jellemzőit, illetve igényeit. Például egy kis konyhában a világosabb színek használata segíthet megnyitni és tágítani a teret, míg egy nagy nappaliban a sötétebb színek melegebb és barátságosabb környezetet teremthetnek.

Fehér, mint az időtálló letisztultság

 A fehér szín letisztultsága révén örökérvényű a konyhákban. Könnyedén kombinálható bármely színnel, viszont a feketével különösen elegáns párt tudnak alkotni. Arany vagy réz hozzáadása esetén különleges és elegáns esztétikát kölcsönözhet a konyhának. Természetesen fontos az is, hogy a fehér színt ne csak falakon vagy konyhabútorokon használjuk, hanem a megfelelő textíliákkal, kiegészítőkkel és egyéb díszítőelemekkel is kombináljuk, hogy megtartsuk a térnek egyediségét.

Színkombináció ajánlásunk:

Jeges márvány munkalap

K552

Galaxus munkalap

K553

Hófehér akril

8685 am

Neutrális színek

 Neutrális színek nagyszerű választások lehetnek a konyhában, mivel könnyen kombinálhatók más színekkel és stílusokkal. Ilyen például az olívazöld, krém, vagy éppenséggel a szürke is. Ezeket a színeket egymással vagy élénkebb színekkel kombinálva számos stílusban felhasználhatjuk. A neutrális színek segíthetnek egyensúlyt teremteni, lehetővé téve más színek és díszítőelemek kiemelését a térben.

 Azonban fontos megjegyezni, hogy a neutrális színek is lehetnek változatosak és érdekesek. Például különböző textúrákat és árnyalatokat kombinálva gazdag, rétegzett megjelenést hozhatunk létre. Emellett a kiegészítők, például növények, edények vagy szőnyegek, lehetnek azok az elemek, amelyek egy kis életet és színt visznek a térbe. Neutrális alapszínekkel dolgozva a konyhád hosszú távon időtálló és stílusos maradhat.

Várunk bemutatótermünkben!

 Ha sikerült egy ötletet elültetni a fejedben, látogass el megújult bemutatótermünkbe a Győr, Fehérvári út 75. alatt!


Scroll to Top